آموزش ورود به پروفایل و مشاهده دوره
باور های منفی

باورهای منفی

تصویر سارا حیدری

سارا حیدری

تغییر باورهای منفی ما کار آسانی نیست. با این حال، وقتی صحبت از باورهای اصلی منفی می‌شود، مقابله با این الگوهای فکری برای کاهش ناراحتی حاصل از آن‌ها ضروری است. بازسازی شناختی نیاز به فداکاری دارد و می‌تواند تجربه‌ای دردناک باشد، زیرا نیازمند بررسی افکار منفی شماست.

باورهای اصلی منفی بر الگوهای تفکر ما تأثیر می‌گذارد. همچنین می‌تواند نقش مهمی در افسردگی، اضطراب، مدیریت خشم، اختلالات خوردن و سوء مصرف مواد داشته باشد. به طور معمول، این باورها ناشی از یک تجربه دشوار گذشته است که در ناخودآگاه شما تاثیر گذاشته است. این باورها می‌توانند بر سلامت جسمی عاطفی شما تأثیر بگذارند.

باور منفی چیست؟

تقریبا همه ما باورهای منفی درباره خودمان، زندگی و دیگران را تجربه کرده‌ایم. اما باور منفی چیست؟ وقتی اتفاقات بدی برایمان می‌افتد یاد می‌گیریم که چیزهای بد را در مورد خودمان و دنیا باور کنیم.

مثلا آن بار که در بزرگراه تصادف  کردید، باور کردید که: “من راننده‌ای ناشی هستم.” وقتی کودک بودی و مادرت که مشغول بود تو را با یک پرستار بچه تنها گذاشت، باور کردی که: “من دوست داشتنی نیستم.” این تجارب و تجربیاتی مانند آن‌ها می‌توانند اثری ماندگار بر روان فرد بگذارند.

متأسفانه، با گذشت زمان، این باورهای منفی بیشتر به ما آسیب می‌رسانند تا کمک کنند: باورهای منفی اغلب منجر به رفتارهایی می‌شوند که باورهای منفی را بیشتر تقویت می‌کنند‌.

به طور خلاصه باور باور منفی یا محدود کننده حالتی از ذهن یا باور در مورد خودتان است که شما را به نوعی محدود می‌کند. همه باورهای محدودکننده را تجربه می‌کنند. اما یادگیری نحوه شناسایی آن‌ها می‌تواند به شما کمک کند تا به طور فعال از پیشرفت این باورها جلوگیری کنید.

تأثیر باور های منفی بر زندگی

وقتی صحبت از محدود کردن تأثیر باور های منفی بر زندگی می‌شود، می‌توان جنبه‌های گوناگونی را در نظر گرفت. باور منفی می‌تواند زندگی فردی، شغلی و خانوادگی ما را با مشکلات زیادی مواجه کند.

برای مثال باور منفی در محل کار می‌تواند خلاقیت و روحیه تیم را کاهش دهند. تصور کنید که در حال کار بر روی یک فرآیند جدید هستید. اما درباره توانایی‌های خود باور و تفکر منفی دارید. بنابراین راه حلی را پیشنهاد نمی‌دهید.

باورهای محدود کننده و منفی محدودیت‌ها و مرزهای غیرضروری را در مورد آنچه که شخص معتقد است قادر به انجامش است قرار می‌دهد. زمانی که خودباوری منفی مطرح می‌شود، می تواند فرد را در منطقه آسایش خود “گیر” بیاندازد تا به چیزی کمتر از ارزشش رضایت دهد.

برخی از رایج‌ترین باورهای محدود کننده عبارتند از:

  • من لایق عشق نیستم.
  • من آدم وحشتناکی هستم.
  • نمی‌توانم به کسی در زندگیم اعتماد کنم.
  • همه چیز تقصیر من است.
  • من سزاوار خوشبختی نیستم.

انواع باورهای منفی از دید روانشناسی

انواع باورهای منفی از دید روانشناسی عبارتند از:

  • باور منفی درباره خود
  • باور منفی درباره جهان
  • باور منفی درباره دیگران

در حقیقت باورهای اصلی منفی، باورهای قضاوتی و بالقوه مضری هستند که در مورد خود، دیگران یا جهان  داریم. آنچه در مورد خود، دیگران و جهان فکر می‌کنیم می‌تواند بر روحیه ما در لحظه و سلامت کلی ما در طول زمان تأثیر بگذارد. داشتن افکار منفی ممکن است به این باور منجر شود که ما شایسته نیستیم. سپس به ما می‌گوید که تلاش نکنیم. افکار ما تبدیل به باورهایی می شوند که تبدیل به اعمال (یا عدم کنش!) می‌شوند.

باور های منفی

چگونه باورهای مخرب را در ذهنمان تشخیص دهیم؟

حال می‌خواهیم به این سوال کلیدی پاسخ دهیم که چگونه باورهای مخرب را در ذهنمان تشخیص دهیم؟ بهترین راه برای تعیین اینکه آیا باورها منفی دارید یا خیر این است که به الگوهای تفکر خود توجه کنید. به این معنا که اگر در موقعیت‌های مختلف تمایل دارید که به شیوه‌ای منفی درباره خود، دیگران یا جهان فکر کنید، یعنی باور منفی دارید.

مثلا ممکن است در هنگام کار یا در حوزه‌های دیگر جملاتی مانند «مردم غیرقابل اعتماد هستند» یا «دنیا ناعادلانه است» را در ذهن داشته باشید. این نشان می‌دهد که باورهای منفی بر افکار و احساسات شما تأثیر می‌گذارند. یک راه حل آسان برای تشخیص باورهای منفی، یادداشت کردن افکار است. افکاری را که در ذهن دارید روی کاغذ بیاورید. با مطالعه آن‌ها خواهید فهمید که آیا شامل الگوهای منفی غیر واقع بینانه هستند یا نه. در نهایت، یکی دیگر از نشانه‌های وجود باورهای مخرب این است که در پذیرش اطلاعات مثبت در مورد خود، دیگران یا جهان مشکل دارید. پس از تشخیص این که باور منفی در ذهن شما وجود دارد، نوبت تغییر است. تغییر باورهای مخرب سخت اما امکان پذیر و کاملا سازنده است.

چگونه بفهمیم باورهایمان تغییر پیدا کرده است؟

ممکن است تمریناتی را برای تغییر باورهای منفی انجام داده باشید. سوالی که مطرح می‌شود این است که چگونه بفهمیم باورهایمان تغییر پیدا کرده است؟ پاسخ این سوال در گفت و گوهای درونی شما نهفته است. همه‌ی ما در طول روز بارها و بارها با خود سخن می‌گوییم. نحوه گفت و گوی درونی ما با خودمان نشان دهنده باورهایمان است.

آیا شکل گفت و گوی درونی شما به سمت مثبت تغییر پیدا کرده است؟ اگر پاسخ شما به این سوال مثبت است یعنی در تغییر باورهای خود موفق بوده‌اید. طولی نخواهد کشید که تاثیرات شگرف از بین رفتن باورهای مخرب را در حوزه‌های زندگی خود مشاهده خواهید کرد. بهبود سلامت جسمی و روحی، بهبود روابط، پیشرفت شغلی و جذب ثروت و شادی از جمله این تاثیرات است.

سوالات متداول

باور منفی نوعی الگوی فکری مخرب درباره محیط، خودمان و دیگران است که در اثر تجارب منفی گذشته پدید آمده است.

باور منفی درباره خودمان، جهان و دیگران انواع باورهای منفی از دید روانشناسی را تشکیل می‌دهند.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

سبد خرید
دسته‌های دوره های آموزشی